Ga terug
+ servings
Dit recept wordt u aangeboden door Veluws Wild en Slagerij van der Horst.
Kijk voor meer recepten op veluws-wild.nl/recepten

Eendenborst met zuurkool en cranberrysaus

Recept afdrukken
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Aantal personen 6 personen

Benodigdheden

  • oven
  • steelpan

Ingrediënten

  • 2 tamme eendenborsten 500 gram
  • 3 kruidnagels
  • 1 eetlepel Chilli vlokken
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 eetlepel kardemomzaad
  • 500 gram fijne zuurkool
  • 1 glas witte wijn
  • 1 Granny Smith appel
  • 150 gram cranberries heel, vers of uit de diepvries
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 100 ml kookroom
  • 200 ml rundvleesbouillon
  • roomboter
  • peper en zout

Instructies

  • Rooster de kruidnagels, het venkelzaad, het kardemomzaad en de chilivlokken en stamp ze fijn met behulp van een vijzel. Snijd met een scherp mes oppervlakkig een ruitenpatroon in de vetlaag van de eendenborsten en wrijf ze in met het specerijenmengsel. Laat het vlees 2 tot 3 uur rusten.
  • Verwarm de oven op 180 graden. Verhit een koekenpan (zonder boter) en bak hierin de eendenborsten op de vetlaag in ongeveer 2 minuten krokant. Draai ze om en bak ze nog een halve minuut.
  • Leg de eendenborsten op een met bakpapier beklede bakplaat met de vetlaag naar boven en bak ze in ongeveer 10 minuten rosé of tot een kerntemperatuur van 52 graden.
  • Halveer de Granny Smith, haal het klokhuis eruit en snij de appel in plakken. Doe daarna de zuurkool met de appel en de witte wijn in een pannetje, voeg 20 gram roomboter toe en kook het in 15 minuten gaar.
  • Schenk de kookroom in een steelpan en voeg de cranberries, suiker en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat de saus op matig vuur koken, totdat de cranberries openspringen en de saus iets bindt. Breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout.
  • Maak tranches van de eendenborsten, verdeel de zuurkool over een schaal, leg daar de eendenborsten op en schep er tot slot de cranberrysaus overheen.

Voedingswaarde

Calorieën: 300kcal | Vet: 20g | Eiwit: 17g | Koolhydraten: 8g