1prei (alleen het witte gedeelte gebruiken) in dunne plakjes gesneden
1teentjegeperste knoflook
1takjerozemarijn
1stengelselderiein dunne plakjes gesneden
1takjeverse tijm
50 mlrode wijn
50mlrode wijnazijn
100ml port
500mlkippenbouillon
plantaardige olie
Instructies
Gratin dauphinois
Snijd de aardappelen in dunne plakken en kook ze beetgaar. Dep de gekookte aardappelen droog en leg ze in een ovenschaal bekleed met bakpapier, waarbij elke laag elkaar overlapt. Meng de room, melk, nootmuskaat, knoflook en een snufje peper en zout in een pan en breng het aan de kook.
Verwarm de oven op 160 graden. Giet het roommengsel over de aardappelen en bak deze in de oven circa 45 minuten goudbruin en gaar
Rode wijnsaus
Plaats een pan met plantaardige olie op hoog vuur en voeg, zodra de olie begint te roken, de sjalotjes, wortelen, prei, knoflook en selderij toe. Bak de groenten goed aan. Doe er vervolgens de tijm, rozemarijn, port, rode wijn en azijn bij. Laat het geheel sudderen en inkoken tot het bijna droog is.
Voeg de kippenbouillon toe en laat het tot de helft inkoken. Zeef tot slot de ingekookte saus.
Witlof
Verwijder alle beschadigde buitenste bladeren en snijd de stronken in de lengte doormidden. Bestrooi de bladeren met een beetje basterdsuiker en karamelliseer ze in een hete pan, met de snijkant naar beneden, tot ze goudbruin zijn.
Voeg de sojasaus, sinaasappelsap en boter toe. Leg de deksel op de pan en smoor de witlof gaar. Bedruip de witlof regelmatig.
Eendenborst
Maak in de vetrand kruiseling inkepingen van enkele millimeters op 1 cm afstand van elkaar. Verhit een koekenpan met zware bodem op hoog vuur, leg de eendenborst op het vel in een droge pan en bak hem 5 minuten, zodat het vet eruit kan lopen. Haal de eend uit de pan, gooi het vet weg, doe de eend met de vetrand naar boven weer in de pan en schroei hem in 2 minuten dicht. Draai hem weer op het vel en bak de eendenborst vervolgens nog 3 minuten totdat het vel krokant en goudbruin is. Laat de eendenborst met het vel naar boven op een bord met keukenpapier rusten.
Verwarm de rode wijnsaus en snijd de dauphinoise in porties. Snijd de eendenborst in plakjes en verdeel deze over borden met een plakje dauphinoise en een helft witlof. Besprenkel het bord met de saus en serveer het direct daarna.