Snijd de vetkant van de eendenborsten kruislings in en bestrooi ze met zout. Bak de filets mooi krokant op de vetkant. Nog enkele minuten op de vleeszijde bakken en op de vetkant laten rusten (op voorverwarmd bord). Afdekken met aluminiumfolie.
Schep de suiker in het bakvet van de eend om te karamelliseren. Afblussen met Cointreau. Pers er 1 sinaasappel over uit. Voeg de kippenfond toe en de licht gekneusde roze peperkorrels. Laat de saus inkoken en bind van het vuur af de saus met koude klontjes boter.
Snijd de andere sinaasappel in halve schijfjes en leg ze 5 minuten in de saus om te verwarmen.
Stam de aardappels fijn. Meng de boter erdoorheen en boeg peper en zout naar smaak toe.
Kook de worteltjes beetgaar. Snijd de bietjes in vieren en verwarm ze in een pannetje met een klontje boter. Breng de groenten op smaak met peper en zout.
Was de rood lof blaadjes en dep ze droog.
Plaats een kookring op het bord en verdeel de zoete aardappelpuree. Verwijder de kookring en steek de groeten in de puree.
Verdeel de sinaasappelschijfjes over de borden, zodat er een mooi oranjerood groentetuintje ontstaat. Trancheer het vlees en voeg de peper-sinaasappelsaus toe.